Sałatka z awokado, tuńczykiem i tofu — prostota, pycha

By To Nie Manga - 04 czerwca

Tuńczyk, tofu i awokado, idealne połączenie

Tofu nie jest składnikiem, który zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Wiem, że niektórzy chwalą ten produkt jako cenne źródło białka, wapnia i fosforu. Twierdzą, że w trakcie menopauzy może pomagać ze względu na zawartość fitohormonów. Z drugiej strony jest obóz, który gardzi nim, ze względu na to, jak często soja jest modyfikowana genetycznie, wskazując to jako powód różnych schorzeń. 

Sama uważam, że najważniejszy jest umiar. W Japonii zaś tofu należy do jednego z najtańszych i codziennych produktów. Dlatego staram się go spożywać chociaż trochę, tym bardziej że w mojej diecie często nie ma za wiele mięsa.

Dzisiaj przedstawię wam wersję, która trochę może przypominać sushi. Należy użyć w przepisie tofu jedwabistego, o rodzajach tofu pisałam wcześniej tutaj. Nie wiem, czy jest gdzieś w Polsce dostępny świeży surowy tuńczyk, myślę, jednak że można spróbować go zastąpić wędzonym łososiem. Przepis jest nieludzko prosty. Czas zakasać rękawy.

Pycha

Przepis na sałatkę z awokado, tuńczyka i tofu


Składniki:


Awokado
Surowy tuńczyk               80 gramów
Jedwabne tofu                250 gramów
Mieszanka 
Sos sojowy                   2 łyżeczki
Olej sezamowy                2 łyżeczki
Starty czosnek               1/4 łyżeczki

Wykonanie:

  1.  Awokado (po obraniu i usunięciu pestki), tofu i tuńczyka kroimy w mniej więcej takie same, większe kawałki.
  2.  Składniki bardzo delikatnie mieszamy z mieszanką.

Sałatkę można spożywać też następnego dnia po przygotowaniu, straci jednak znacznie na walorach wizualnych. Pamiętajcie, że tofu się łatwo rozpada i przejmuje kolor sosu.

Przepis ten pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!.Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

tutaj

  • Share:

You Might Also Like

0 comments