Sałatka z awokado, tuńczykiem i tofu — prostota, pycha
By To Nie Manga - 04 czerwca
Tuńczyk, tofu i awokado, idealne połączenie |
Sama uważam, że najważniejszy jest umiar. W Japonii zaś tofu należy do jednego z najtańszych i codziennych produktów. Dlatego staram się go spożywać chociaż trochę, tym bardziej że w mojej diecie często nie ma za wiele mięsa.
Dzisiaj przedstawię wam wersję, która trochę może przypominać sushi. Należy użyć w przepisie tofu jedwabistego, o rodzajach tofu pisałam wcześniej tutaj. Nie wiem, czy jest gdzieś w Polsce dostępny świeży surowy tuńczyk, myślę, jednak że można spróbować go zastąpić wędzonym łososiem. Przepis jest nieludzko prosty. Czas zakasać rękawy.
Pycha |
Przepis na sałatkę z awokado, tuńczyka i tofu
Składniki:
Awokado
Surowy
tuńczyk 80 gramów
Jedwabne
tofu 250 gramów
Mieszanka
Sos
sojowy 2 łyżeczki
Olej
sezamowy 2 łyżeczki
Starty
czosnek 1/4 łyżeczki
Wykonanie:
- Awokado (po obraniu i usunięciu pestki), tofu i tuńczyka kroimy w mniej więcej takie same, większe kawałki.
- Składniki bardzo delikatnie mieszamy z mieszanką.
Sałatkę
można spożywać też następnego dnia po przygotowaniu, straci
jednak znacznie na walorach wizualnych. Pamiętajcie, że tofu się
łatwo rozpada i przejmuje kolor sosu.
Przepis
ten pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!.Blog autorki Inoue
Kanae również warto sprawdzić.
tutaj
0 comments