Polski kotlet na azjatycką modłę - oswajanie tofu

By To Nie Manga - 01 lipca



Moja relacja z tofu nie jest zbyt bliska. Dużo bliżej mi do kotletów mielonych, które zwyczajnie lubię. Chociaż niespecjalnie lubię je przygotowywać. Po prostu nie cierpię smażyć. Zawsze obawiam się, że danie będzie surowe i w związku z tym je przesuszam. Tutaj jednak idzie w sukurs tofu, które nadaje tej potrawie idealną wilgotność przy minimalnym wysiłku i zdolnościach kulinarnych.

W Japonii tofu jest niezwykle tanie i ogólnie dostępne. Jednak jest wiele jego rodzajów, dlatego warto zwrócić uwagę, jakie kupujesz. W poniżej zaprezentowanym przepisie mamy do czynienia momen tofu(木綿) nazywane również bawełnianym. Różni się ono tym, że jest o bardziej grudkowatej strukturze i lekko żółtawe w odróżnieniu od jedwabnego kinugoshi (絹ごし), które ma strukturę bardziej jednorodną i łatwo się rozpada. W Polsce głównie możemy dostać momen tofu, ale jeśli macie ochotę zrobić deser, polecałabym kinugoshi.
Kotlet podaje się ze startym daikonem i sosem ponzu. Jeśli chcecie wypróbować ten przepis w Polsce, myślę, że można zaryzykować z rzodkiewką obraną wcześniej ze skórki. Nie musicie również korzystać z sosu ponzu, który uwielbiam ze względu na cytrusową nutę yuzu. Możecie sami spróbować przygotować sos, tutaj znalazłam prosty przepis.
Lub w opcji, nie chce mi się wymieszać sos sojowy z dodatkiem limonki lub cytryny.


Składniki :


Mielone mięso drobiowe 60g
Momen tofu 50 g
Cebula 20 g

Mieszanka A

skrobia ziemniaczana 3 g mała łyżeczka
panierka z bułki tartej 10 g
sól 0,5 g

Do podania 

Daikon 50 g
Ponzu 10 g

Wykonanie:


Pokrój drobno cebulę i porządnie wymieszaj z mięsem i tofu. Dodaj mieszankę A. Smaż aż się kotlet, zarumieni się po bokach i pałaszuj.


Kotlet z sałatką z 35 g kukurydzy i 20 g zielonej papryki około 267 kcal

Przepis pochodzi Biometrics Guide Book, który otrzymała podczas mojej diety w Konami Sports Club.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments