Sezamowe pomidorki i soczyste skrzydełka z japońskimi papryczkami—w sam raz na obiad
By To Nie Manga - 18 czerwca
Prosty obiad z twistem |
Japonia sezamem w kuchni stoi
Może
was to zaskoczy, ale dzisiaj w głównej roli mamy sezam. Zdjęcie
jest mylące, bo go przecież nie widać. Tylko uwaga, sezam został użyty w zmielonej formie.
Nasiona te królują w kuchni japońskiej. Dodaje się je często do warzyw w mielonej postaci, równie często na oleju sezamowym się smaży oraz polewa nim potrawy. A nasionami posypuje się zarówno nasionami białymi, jak i czarnymi.
Myślę, że w Polsce też jest coraz częściej używany. Jego właściwości przyprawiają o zawrót głowy. Podobno 50 miligramów sezamu pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Dodajmy antyoksydanty i cynk, by w pełni docenić jego znaczenie.
Wstyd pomyśleć, że mi się głównie kojarzył z sezamkami, zanim zaczęłam się interesować tym jak smacznie i szybko sobie gotować. Nie znałam zastosowania jego mielonej wersji. A można np. zmieszać ją z masłem, by wszamać na toście. Albo obtoczyć nim warzywa dodając trochę miso i oleju kokosowego, smarowacz premium.
Do tego dokładam wam skrzydełka z twistem. Sos, czy to marynata, w którym są przygotowane, sprawiają, że mięso jest soczyste w środku. Wegetarianie mogą wypróbować je na grzybach, a weganie zobaczyć czy majonez z aquafaby by się tu sprawdził.
Na koniec dodaję lekko podsmażoną dynię i papryczki shishito (shishitou). Ten ostatni produkt Polacy będą musieli zamienić na raczej inny gatunek. W Japonii są one dość powszechne. Podobno charakteryzują się tym, że jedna na osiem czy dziesięć papryczek, jest tak ostra, że nie można jej zjeść....
Sama nigdy nie traktowałam ich jako pikantnych, dlatego nigdy nie usuwam z nich nasion. Jeśli Tabasco uważacie, za zwyczajny sos, który was nie rusza, ta papryczka będzie totalnie łagodna. Ja praktycznie do każdego dania dorzucam coś, bo je podkręci, więc mogę mieć trochę wypalone podniebienie.
Z uśmiechem wspominam jedzenie z uczniami curry, gdy oni krzyczeli, pali, pali a ja nie czułam totalnie żadnego ognia.
Do dania pasuje chleb, o który można wytrzeć zatłuszczone palce, gdy już skończycie jeść skrzydełka. Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, również na moim Instagramie Not_A_Manga.
Nasiona te królują w kuchni japońskiej. Dodaje się je często do warzyw w mielonej postaci, równie często na oleju sezamowym się smaży oraz polewa nim potrawy. A nasionami posypuje się zarówno nasionami białymi, jak i czarnymi.
Myślę, że w Polsce też jest coraz częściej używany. Jego właściwości przyprawiają o zawrót głowy. Podobno 50 miligramów sezamu pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Dodajmy antyoksydanty i cynk, by w pełni docenić jego znaczenie.
Wstyd pomyśleć, że mi się głównie kojarzył z sezamkami, zanim zaczęłam się interesować tym jak smacznie i szybko sobie gotować. Nie znałam zastosowania jego mielonej wersji. A można np. zmieszać ją z masłem, by wszamać na toście. Albo obtoczyć nim warzywa dodając trochę miso i oleju kokosowego, smarowacz premium.
Do tego dokładam wam skrzydełka z twistem. Sos, czy to marynata, w którym są przygotowane, sprawiają, że mięso jest soczyste w środku. Wegetarianie mogą wypróbować je na grzybach, a weganie zobaczyć czy majonez z aquafaby by się tu sprawdził.
Na koniec dodaję lekko podsmażoną dynię i papryczki shishito (shishitou). Ten ostatni produkt Polacy będą musieli zamienić na raczej inny gatunek. W Japonii są one dość powszechne. Podobno charakteryzują się tym, że jedna na osiem czy dziesięć papryczek, jest tak ostra, że nie można jej zjeść....
Sama nigdy nie traktowałam ich jako pikantnych, dlatego nigdy nie usuwam z nich nasion. Jeśli Tabasco uważacie, za zwyczajny sos, który was nie rusza, ta papryczka będzie totalnie łagodna. Ja praktycznie do każdego dania dorzucam coś, bo je podkręci, więc mogę mieć trochę wypalone podniebienie.
Z uśmiechem wspominam jedzenie z uczniami curry, gdy oni krzyczeli, pali, pali a ja nie czułam totalnie żadnego ognia.
Do dania pasuje chleb, o który można wytrzeć zatłuszczone palce, gdy już skończycie jeść skrzydełka. Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, również na moim Instagramie Not_A_Manga.
Przepis na skrzydełka z pomidorkami w sezamie
Składniki:
Na
skrzydełka
Skrzydełka
kurczaka 10
Papryczki
(shishito) 10 malutkich
Dynia
zielona kabocha 1/16
Mieszanka A
Majonez 2 łyżki
Mieszanka
curry 2 łyżeczki
Sół pół łyżeczki
Na
mini pomidorki
Małe
pomidorki 10-12
Mieszanka B
Zmielony
sezam 1 łyżka
Olej
kokosowy 1 łyżeczka
Miso 1 łyżeczka
Wykonanie skrzydełek kurczaka:
- Skrzydełka wymieszać w torebce foliowej z mieszanką A i pozostawić w lodówce na 10 minut.
- Umyć warzywa. Uciąć zniszczone szypułki papryczek, pokroić dynię na paseczki.
- Podsmażyć skrzydełka razem z warzywami. Po 5 minutach usunąć papryczki pozostawić do smażenia na dalsze 5 minut.
Wykonanie sezamowych pomidorków:
- Wrzuć do miski składniki mieszanki B i wymieszaj.
- Pomidorki pokrój na połowę wrzuć do miski z mieszanką B.
- Przed podaniem trzymaj w lodówce, by olej kokosowy był w stałej formie.
Przepis
pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog autorki
Inoue Kanae również warto sprawdzić.
3 comments
Nigdy nie kupuję skrzydełek z kurczaka bo uważam, że zawierają mnóstwo antybiotyków. Teraz gdy zobaczyłam to apetyczne danie jestem pewna, że pojawi się również na moim stole. Wiem, że nie będzie tak samo smakować bo tu gdzie mieszkam nie kupię miso - pasty sojowej.
OdpowiedzUsuńŚlę moc serdeczności:)
Myślę, że tej marynaty można spróbować również na czymś innym. Może uda się zakupić kurczaka z upraw ekologicznych. Wiem, że miso można zamówić na allegro. Polecam, bo jest bardzo zdrowe i ma ciekawy smak.
UsuńW smaku też się broni :)
OdpowiedzUsuń