Wieprzowina lub wołowina, z marchewką i piman - (po japońsku zieloną papryką)
By To Nie Manga - 25 czerwca
Wieprzowina z pokrojoną marchewką |
Japoński przepis, a jednak całkiem swojski
Dzisiaj
będzie mięcho. Do tego wieprzowina albo wołowina, ale w wersji z warzywami.
Możemy podać je w wersji ze startą rzodkwią (daikon). Poza tym
składniki są łatwo dostępne w większości miejsc. Jest tylko
jeden haczyk.
Piman. Co to ma być. Już was uspokajam. Zwykła zielona papryka. Skąd więc ta dziwna nazwa? Podług jednych źródeł wywodzi się od hiszpańskiego pimiento, podług innych z francuskiego pimant. Nie ma chyba zbytniego sensu, by się o to teraz spierać.
Piman. Co to ma być. Już was uspokajam. Zwykła zielona papryka. Skąd więc ta dziwna nazwa? Podług jednych źródeł wywodzi się od hiszpańskiego pimiento, podług innych z francuskiego pimant. Nie ma chyba zbytniego sensu, by się o to teraz spierać.
Piman to po prostu zielona papryka |
Ta papryka była duża, często jest dużo mniejsza |
Wersja ze startą rzodkwią |
Wieprzowina bez przystrojenia też smakuje nieźle |
Przepis na wieprzowinę z zieloną papryką (piman) i marchewką podawaną ze startą rzodkwią
Składniki:
Wieprzowina
w paskach 200 gramów
Marchewka 1/3
Mała
zielona papryka 3
Daikon
(japońska rzodkiew) 3 cm
Olej
sezamowy 1 łyżka
Sok
z cytryny do polania dania (opcjonalnie)
Mieszanka
A
Sake 1 łyżka
Starty
imbir 1 łyżeczka
Sól
i pieprz do smaku
Mieszanka
B
Ocet 1 łyżka
Sos
sojowy 1 łyżka
Przygotowanie:
- Pokrój wieprzowinę na 4-centymetrowe pasma lub kostki, marynuj w mieszance A.
- Pokrój w paski paprykę i marchewkę. Zetrzyj rzodkiew.
- Na gorący olej sezamowy wrzuć marchewkę i paprykę na patelnię. Gdy się podsmażą, dodaj mięso. Zmniejsz ogień (wersja dla leniwych). Można zebrać warzywa i wtedy podsmażyć wieprzowinę osobno. Danie będzie wtedy ładniej się prezentować.
- Podawaj potrawkę, przystrojoną startym daikonem, dodatkowo polanym mieszanką B. Można też wycisnąć cytrynę, by wymieszać bardziej smaki. Gotowe! Czas spałaszować.
Przepis
pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog
autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.
0 comments