Japońskie ziemniaczane lody

By To Nie Manga - 28 stycznia



Bataty. W Japonii można kupić je pod wieloma postaciami. Surowe, suszone, upieczone zwyczajnie lub ze
 karmelizowaną skórką. K. je uwielbia, zajada się nimi najczęściej w suszonej formie, bez wątpienia to, że są tanie przemawia na ich korzyść, nie umniejszając ich właściwości zdrowotnych.  Są bardzo sycące dlatego mogą stanowić świetny odpowiednik dla mniej zdrowych słodkości. Ja najczęściej spotykam annou imo, odmianę, która jest pomarańczowa po ugotowaniu i bardzo słodka. Często wykorzystywana w produkcji deserów. 

W okolicach jesieni miały swoją odsłonę pod postacią deseru lodowego. Najbardziej zaskoczył mnie ich skład. Te lody zawierały zmiksowane bataty, a cukier znajdował się dopiero na trzecim miejscu. Lody były bardzo słodkie i kremowe o typowym smaku słodkich ziemniaków, w środku kubeczka znajdowało się jednak puree, które wprowadzało ciekawą odmianę w teksturze i nadawało całemu deserowi charakteru. Jednym słowem pycha. Jeśli tylko będziecie mieli szansę spróbować deseru z batatów, idźcie na całość. Tutaj naprawdę nie ma się czego bać.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments