Gdy
pierwszy raz spotkałam się bakłażanem zapałałam do niego szczerą
niechęcią. Ugotowany przypominał gąbkę chłonącą wodę z przebijającą
goryczą.Postanowiłam go w miarę możliwości unikać. Jednak moja wrodzona
ciekawość sprawiła, że przełamałam wielokrotnie uprzedzenia.
Sprawdzałam więc czy aby nie będzie smakował mi w innej formie. Mimo,
że dalej nie jest moim faworytem jadam go znacznie częściej. Sama byłam
zaskoczona że w Japonii jest to tak popularne warzywo. Szczególnie latem
uginają się pod nim półki zachwycając różnorodnością. Osobiście
bakłażan kojarzył mi się z kuchnią włoską ale dzisiaj przedstawię dwa
bardzo proste przepisy, w których użyty jest on trochę inaczej.
Jeśli
przebywacie w Japonii te przepisy są w sam raz na oszczędną kieszeń. W
Polsce ze względu na obecność mniej dostępnych składników ich koszt
zdecydowanie może się podnieść.Jeśli nadal chcecie spróbować nie
przesadzajcie z ekskluzywnością składników. Kupcie najtańszy dostępny
mirin i sake, w przepisach są używane w małych ilościach więc powinno
wam starczyć na dłużej.
Poniżej
przedstawiam pomysł na lekką sałatkę jak i drugie danie w sam raz do
spałaszowania z porcją ryżu czy to nawet ugotowanych ziemniaków.
Prosta bakłażanowa przekąska
Składniki:
Bakłażany 150 g
kombu 5 gram
olej sezamowy 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
sezam 1 łyżeczka
Bakłażany zetrzyj lub pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj olej z octem ( w przepisie był ocet cytrynowy ja użyłam jabłkowego) dodaj kombu. Na koniec posyp wszystko sezamem.
Bakłażanowa mielonka
Składniki:
Bakłażany 250 g
Fasolka szparagowa 6 strączków
Mielony kurczak 150g
Mikstura A sake 2 łyżki
przyprawa curry 2 łyżki
Mikstura B sos sojowy, mirin 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Mikstura C skrobia 1 łyżeczka
woda 1 łyżeczka
Bakłażanom odciąć czubki, przekroić je na pół następnie naciąć skórkę w dość równych odstępach. Potnij połówki na większe kawałki.
Fasolkę szparagową przetnij pod kątem na pół.
Mięso wymieszaj z miksturą A. Smaż na patelni aż zmieni kolor po czym dodaj szklankę wody i miksturę B.
Dorzuć bakłażany i fasolkę. Duś przez około 10 minut, aż całe danie stężeje i warzywa będą ugotowane.
Przepisy zaczerpnięte z czasopisma 簡単!ラクラク! 夏おかず wydawnictwa Gakken z 2017
0 comments