Tajemnicze japońskie warzywo yurine

By To Nie Manga - 14 stycznia



Chociaż zwykło się bezgranicznie zachwalać japoński system komunikacji, wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że jeśli nie mieszka się w metropolii jak Tokio bądź Osaka jest się zdanym na konieczność spacerów. Ja np codziennie trenuję wspinanie się po schodach gdy przesiadam się trzy razy bez względu na to gdzie danego dnia pracuję, na koniec każdego czeka mnie dodatkowo szybka przebieżka do ostatniego miejsca pracy. Aby było zabawniej by do niej dojść przechodzę przez centrum handlowe. W owym jest parę stoisk z warzywami, jedno z nich oferuje rzadziej spotykane okazy w dość przystępnych i opłacalnych cenach. Gdy zobaczyłam białą bulwę zanurzoną w trocinach, byłam pewna, że muszę koniecznie to coś kupić.

Tajemnicza bulwa to nic innego jak yurine. Część lili, której uprawa trwa nawet sześć lat. Niestety jest praktycznie niedostępna poza Japonią, a i w owej jest dostępne sezonowo. Warzywo to wpływa podobno na obniżenie nadciśnienia, pomaga w przypadku skurczów mięśni i problemów z nerkami, między innymi dzięki wysokiej zawartości potasu. W smaku i teksturze przypomina ziemniaka. Można je ugotować, usmażyć na maśle, lub nawet zjeść na surowo. Dla mnie jest przepyszne, smakuje trochę tak jak puree ziemniaczane o lekko kremowej konsystencji. Dodatkowym plusem jest to, że można je naprawdę szybko przygotować.

Warzywa nie obieramy, po prostu odrywamy poszczególne płatki tak jakbyśmy odrywali kolejno płatki róży lub ząbki czosnku. Na koniec wyrzucamy czarną szypułkę i porządnie myjemy płatki by pozbawić je wszelkich śladów trocin i ziemi. Pamiętajcie, że tak  przygotowane  należy jak najszybciej wykorzystać, gdyż nie służy mu wilgoć. Poniżej dość prosty i smaczny przepis.

Yurine w szpinakowej jajecznicy

Składniki: 

Jedna duża lub dwie małe bulwy yurine
Garść szpinaku
Jajko
Cukier 1 łyżka
Woda 50 ml
Sos sojowy 2 łyżki
Mirin 2 łyżki
Sake 2 łyżki
Granulki dashi pół łyżeczki

Zagotuj 50 ml wody, dodaj umyty szpinak i yurine. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj sos sojowy, mirin, sake i dashi. Poczekaj aż yurine zmięknie (3-5 minut). W oddzielnej misce roztrzep jajko z cukrem. Dorzuć jajko i smaż przez około dwie minuty. Poczekaj aż całość stężeje i pałaszuj.

Czas przygotowania około 15 minut.

Wykorzystałam poniższy przepis:
https://cookpad.com/recipe/4414998

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Szkoda, że nie ma u nas. Chętnie bym spróbowała.
    Super wielorybki w tle.
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jest szansa, że któryś ze znanych kucharzy to odkryje i jak pojawi się moda to będzie też zapotrzebowanie :).

    OdpowiedzUsuń