Ryba z warzywami zamiast zupy miso i ryżu. Japoński posiłek w nowoczesnym stylu
By To Nie Manga - 03 października
Prosta rybka z warzywami na patelni |
Japończycy lubią jeść ryby, ale dodajmy tu trochę warzy
Gdy
odwiedziłam Japonię po raz pierwszy w bodajże 2011 roku, ogromne
wrażenie zrobiła na mnie dostępność świeżych ryb przy ogromnej
ich różnorodności. Nie mówię tu nawet o takich miejscach jak
Rynek
Nishiki, gdzie można dostać zawrotu głowy, i gdzie nie kupuję,
bo jest za drogo. Zwykłe tanie supermarkety, zawsze mają w ofercie
mnóstwo ryb. Dla osób, które na myśl o filetowaniu dostają
nerwowych spazmów, oferuję ukojenie. Bardzo często ryby są
wypatroszone i gotowe do użycia.
Chociaż wiedzcie, że Japończycy
jedzą czasem grillowane rybki z całymi wnętrznościami (dla mnie
za gorzkie). Sajra (sanma, pacific saury) pojawia się często na
japońskim stole jesienią. Nie dziwi pewnie, że je się ją surowo
w sushi. Popularna jest też jej grillowana wersja, wraz z ryżem i
zupą miso, jest posiłkiem, który gości zapewne na niejednym
stole. Bawiąc się trochę w tłumacza, można powiedzieć, nawet,
że nazywa się tę rybkę jesiennym miecznikiem. Choć taka
niepozorna należy do drapieżników, stąd ma tyle ząbków.
Wyróżnia się tym, że łatwo schrupać jej kości, oraz czerwonym
mięsem z wysoką ilością protein.
Składniki:
Mała
sarja 2
Brokuł połówka
Boczniak 1
Czarne
oliwki 10
Małe
pomidorki 6
Czosnek
1 ząbek
Oliwa
1 łyżka
Sól
do smaku
Przygotowanie:
- Odetnij główkę i ogon, podziel rybę na proporcjonalne kawałki (takie na jeden gryz). Natrzyj rybę solą, pozostaw na 15 minut. Można zawinąć dodatkowo w papier.
- Umyty brokuł podziel na różyczki. Boczniaki i czarne oliwki pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.
- Na oliwie podsmażyć ząbek czosnku. Dodać rybę, a pomiędzy nią brokuła i boczniaka. Posypać solą, przykryć i dusić przez 5 minut.
- Na samym końcu podawać z pomidorkami i oliwkami.
Przepis
pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog
autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.
0 comments