Ryba z warzywami zamiast zupy miso i ryżu. Japoński posiłek w nowoczesnym stylu

By To Nie Manga - 03 października

Prosta rybka z warzywami na patelni

Japończycy lubią jeść ryby, ale dodajmy tu trochę warzy 

Gdy odwiedziłam Japonię po raz pierwszy w bodajże 2011 roku, ogromne wrażenie zrobiła na mnie dostępność świeżych ryb przy ogromnej ich różnorodności. Nie mówię tu nawet o takich miejscach jak Rynek Nishiki, gdzie można dostać zawrotu głowy, i gdzie nie kupuję, bo jest za drogo. Zwykłe tanie supermarkety, zawsze mają w ofercie mnóstwo ryb. Dla osób, które na myśl o filetowaniu dostają nerwowych spazmów, oferuję ukojenie. Bardzo często ryby są wypatroszone i gotowe do użycia. 

Chociaż wiedzcie, że Japończycy jedzą czasem grillowane rybki z całymi wnętrznościami (dla mnie za gorzkie). Sajra (sanma, pacific saury) pojawia się często na japońskim stole jesienią. Nie dziwi pewnie, że je się ją surowo w sushi. Popularna jest też jej grillowana wersja, wraz z ryżem i zupą miso, jest posiłkiem, który gości zapewne na niejednym stole. Bawiąc się trochę w tłumacza, można powiedzieć, nawet, że nazywa się tę rybkę jesiennym miecznikiem. Choć taka niepozorna należy do drapieżników, stąd ma tyle ząbków. Wyróżnia się tym, że łatwo schrupać jej kości, oraz czerwonym mięsem z wysoką ilością protein.

Teraz jednak nastąpi nieoczekiwany zwrot akcji. W czasie gdy próbowałam przyrządzić to danie zamiast sajry, użyłam makreli. Nie mogłam jej po prostu nigdzie dostać. Pomyślałam, wygląda podobnie, a nuż się uda. Wyszło całkiem nieźle, a was również zachęcam do eksperymentowania. Ważne jest, by nie usuwać skóry ryby, nie panierujemy jej, a do tego podajemy z kopą warzyw. A jak wiadomo, z warzywami wszystko zaś smakuje lepiej. Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, również na moim Instagramie Not_A_Manga.



Składniki:

Mała sarja 2
Brokuł połówka
Boczniak 1
Czarne oliwki 10
Małe pomidorki 6
Czosnek 1 ząbek
Oliwa 1 łyżka
Sól do smaku

Przygotowanie:


  1. Odetnij główkę i ogon, podziel rybę na proporcjonalne kawałki (takie na jeden gryz). Natrzyj rybę solą, pozostaw na 15 minut. Można zawinąć dodatkowo w papier.
  2. Umyty brokuł podziel na różyczki. Boczniaki i czarne oliwki pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Na oliwie podsmażyć ząbek czosnku. Dodać rybę, a pomiędzy nią brokuła i boczniaka. Posypać solą, przykryć i dusić przez 5 minut.
  4. Na samym końcu podawać z pomidorkami i oliwkami.

Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!. Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments