Komatsuna - japońska siostra szpinaku w prostym przepisie z wieprzowiną

By To Nie Manga - 27 marca


Uwielbiam zieleninę, chociaż sałata do końca mi nie podchodzi. Za to szpinak, mogę szamać bez oporów. Co może wydawać się zaskakujące, biorą pod uwagę traumę z przedszkola. Zielona, rozgotowana, bezsmakowa breja. Teraz jeśli nie mam czasu, lekko podsmażam szpinak, dodaję trochę sosu sojowego i mini sałatka gotowa. Jednak w Japonii kiedyś przez przypadek kupiłam komatsunę. A co to takiego, zapytacie. W gruncie rzeczy też szpinak, zwany musztardowym. Łacińska nazwa tego warzywa to Brassica rapa var. perviridis, a nazwa jego wywodzi się od miasta Komatsugawa, gdzie w okresie Edo uprawiało się je na dużą skalę. Można je spożywać na surowo, oraz gotowane, smażone, piklowane, jak tylko sobie zażyczycie. Podobno jest zasobne w wapń.
Dzisiaj przedstawię Wam bardzo prostą potrawkę idealnie komponującą się z ryżem. Możecie zamiast komatsuny użyć szpinaku, a jeśli jesteście w Japonii koniecznie spróbujcie dla odmiany tego warzywa.

Przepis na potrawkę wieprzową z komatsuną:

Składniki:

Schab wieprzowy         60 g
Skrobia ziemniaczana    2 g
Komatsuna               80 g
Olej do smażenia        2 g



Mieszanka A

Sake                   4 g
Pieprz                 0,3 g
Sos ostrygowy          5 g
Sos sojowy             2 g


Przygotowanie:

1.Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Komatsunę możesz pokroić, albo porwać.

2. Pokrojoną wieprzowinę obtocz w skrobi ziemniaczanej, po czym podsmaż na oleju, aż się zarumieni.

3. Dorzuć do wieprzowiny komatsunę.

4. Gdy liście lekko zmiękną wlej mieszankę A i smaż przez chwilę.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments