Komatsuna - japońska siostra szpinaku w prostym przepisie z wieprzowiną
By To Nie Manga - 27 marca
Uwielbiam
zieleninę, chociaż sałata do końca mi nie podchodzi. Za to szpinak,
mogę szamać bez oporów. Co może wydawać się zaskakujące, biorą pod uwagę
traumę z przedszkola. Zielona, rozgotowana, bezsmakowa breja. Teraz
jeśli nie mam czasu, lekko podsmażam szpinak, dodaję trochę sosu
sojowego i mini sałatka gotowa. Jednak w Japonii kiedyś przez przypadek
kupiłam komatsunę. A co to takiego, zapytacie. W gruncie rzeczy też
szpinak, zwany musztardowym. Łacińska nazwa tego warzywa to Brassica
rapa var. perviridis, a nazwa jego wywodzi się od miasta Komatsugawa,
gdzie w okresie Edo uprawiało się je na dużą skalę. Można je spożywać na
surowo, oraz gotowane, smażone, piklowane, jak tylko sobie zażyczycie.
Podobno jest zasobne w wapń.
Dzisiaj
przedstawię Wam bardzo prostą potrawkę idealnie komponującą się z
ryżem. Możecie zamiast komatsuny użyć szpinaku, a jeśli jesteście w
Japonii koniecznie spróbujcie dla odmiany tego warzywa.
Przepis na potrawkę wieprzową z komatsuną:
Składniki:
Schab wieprzowy 60 g
Skrobia ziemniaczana 2 g
Komatsuna 80 g
Olej do smażenia 2 g
Mieszanka A
Sake 4 g
Pieprz 0,3 g
Sos ostrygowy 5 g
Sos sojowy 2 g
Mieszanka A
Sake 4 g
Pieprz 0,3 g
Sos ostrygowy 5 g
Sos sojowy 2 g
Przygotowanie:
1.Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Komatsunę możesz pokroić, albo porwać.
2. Pokrojoną wieprzowinę obtocz w skrobi ziemniaczanej, po czym podsmaż na oleju, aż się zarumieni.
3. Dorzuć do wieprzowiny komatsunę.
4. Gdy liście lekko zmiękną wlej mieszankę A i smaż przez chwilę.
0 comments