Lekka zupa z wakame i maitake, podrasowana alkoholem

By To Nie Manga - 30 listopada


W misce leniwego Rilakkumy

Zupa z alkoholem i algami

Jakie zupy najbardziej przypadają wam do gustu? Ja kocham wszelkie kremy, które raczej nie są popularne w Japonii tak jak w Polsce. Często jednak opuszczam swoją strefę komfortu i próbuję czegoś nowego. Tę zupę warto ugotować, jeśli została wam skóra z kurczaka. Konieczne jest wakame, grzyby maitake można podmienić. Warto jednak poszukać wtedy chrupiących, mniej mięsistych. Plus sake, ja kupuję zawsze najtańsze, wybór dowolny.
Czas wybrać się do kuchni, ale bez obaw. Nie zmęczycie się!


Kto ma chętkę

Składniki:

Ususzone wakame 2 duże kawałki

Maitake pół paczki

Skóra z kurczaka

Woda 1,5 kubka

Mikstura A

sake – 1 łyżka

sól - pół łyżeczki

pieprz do smaku

sezam


Wykonanie:

  1.  Odciąć stwardniałe końcówki maitake.

  2.  Zagotować wodę, dodać skórę kurczaka.   Potem dodać grzyby maitake.

  3.  Po 5 minutach wyjąć skórę.

  4.  Wakame zamoczyć w miksturze A.
  5.  Wszystko połączyć i posypac sezamem.

Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!

Dedykowanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi 。 Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!.Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments