Sałatka z puszki ?

By To Nie Manga - 02 sierpnia

Tuńczyk nasz powszedni

Dzisiaj będzie wreszcie przepis, który spokojnie można zrobić w każdej kuchni.Sałatka ta będzie idealna na upichcenie czegoś na szybko wieczorem. 

Chociaż składniki te były jeszcze dość zaskakujące w czasach mojego dzieciństwa, teraz go straciła.
Dawno temu tuńczyk w puszce, to było coś. Teraz powszedni, kiedyś odkrycie.
Do tego dołożę Wam pak choy, spokojnie możecie ją jednak zastąpić sałatą lub kapustą pekińską. Chociaż może warto poszukać kapusty chińskiej, gdyż zawiera pokaźną ilość witamin, a może nasze paznokcie podziękują nam za dostawę witaminy A.
Przyznam się jednak, że wyrzuciłam pachnotkę (perilla, shiso). Mimo że lubię kolendrę, shiso jest składnikiem, którego nie jestem w stanie przełknąć. A wielokrotnie próbowałam pokonać swoje uprzedzenia.
W japońskiej kuchni dość powszechne jest doprawianie potraw sezamem czy sosem sojowym. Myślę, że to dobry pomysł dla ludzi, którzy nie przepadają za warzywami, a chcą jeść ich więcej. Jeśli unikacie majonezu, zastąpcie go jogurtem.


Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, używając hasztagu #toniemanga albo #notamanga



Składniki:

Kapusta pak choy 1/8

Puszka tuńczyka 1

Pachnotka 5 listków

Dressing:

Majonez 2 łyżki

Starty sezam 1 łyżka

Sos sojowy 1 łyżeczka

Sezam do przystrojenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcecie usunąć gorycz z kapusty, po pokrojeniu jej w 5 cm paski zostawcie ją w soli, by później ją z niej opłukać.

  2. Tuńczyk odsączony z wody wymieszajcie z dressingiem, dodajcie kapustę. Na koniec dla odważnych pachnotka i posypcie ją sezamem.


Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!

Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!. Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.


  • Share:

You Might Also Like

0 comments