Ogórki w orientalnym stylu — przepis Polki prosto z Japonii

By To Nie Manga - 22 czerwca


Ogórki w wydaniu japońskim


Ogórki orientalnie – co ma zrobić Polka, gdy tęskni za kiszonymi

Och jakże mi rzewnie za ogóraskami kiszonymi. I zakrzykniecie, no coś ty, sama sobie zakiś. Tylko że tutaj zonk, bo dostępne są tylko te długaśne, a gruntowych brak. Co nie zmienia faktów, że przepisów na ogórki będzie tu sporo. Są one traktowane jako przystawka do głównego dania w Japonii, a podaje się je w przeróżnych wydaniach. Dzisiaj nie będzie problemów ze składnikami, a przepis tak prosty, że co tu dużo gadać, każdy by dał radę. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, używając hasztagu #toniemanga albo #notamanga

Przepis na orientalne ogórki

Składniki:

Ogórki około                 200 gramów

Starty świeży imbir          1 łyżeczka

Olej sezamowy                1 łyżeczka

Sos i pieprz                 do smaku

Przygotowanie:

  1. Przekrój ogórki wzdłuż na połowę, a potem ponownie na pół połówki.

  2. Wrzuć co miski ogórki ze wszystkimi składnikami i podgrzej w mikrofalówce przez 2 i pół minuty w 600 W. Gotowe do wszamania.


Przepis pochodzi z książki

Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!. Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments