Chińska piklowana bulwa zasai z japońskim grzybem shitake- przepis na prostą sałatkę

By To Nie Manga - 02 sierpnia

Prosta sałatka z grzybów i zasai

Zasai – produkt z Chin popularny w Japonii

W Japonii gotuję z japońskich książek, by spróbować lokalnej kuchni. Przy okazji oszczędzam, poznając nowe smaki. Czasem jednak pojawia się jakiś składnik, którego nie znam. Oczywiście mogę wyszukać go sobie w internecie, jednak ze sklepami bywa już gorzej. Wtedy zapisuję nazwę na karteczce, po czym proszę o pomoc sprzedawców. 

Zasai dostępne w japońskich sklepach

Tak właśnie było w przypadku zasai albo Zha cai, cha tsai, tsa tsai, jar choy, jar choi, ja choi, ja choy, lub cha tsoi. Nie jest to japoński produkt, lecz chiński wywodzący się z seczuańskiej (syczuańskiej) kuchni, która ceni sobie pikantność. Mimo to dość popularnie używany w kraju kwitnącej wiśni. Jest to piklowana roślina musztardowa, która ma śmiesznie spuchnięte bulwy. 

Zasai w zbliżeniu

Przypomina trochę w smaku kiszoną kapustę, jednak jest lekko ostra i tłusta ze względu na dodatek pasty kimchi, niezwykle chrupka. W japońskiej kuchni używa się ją jako dopełnienie ramen bądź innych zup, do przegryzienia.
 

Shitake z tajemniczy zasai (Zha cai)

Dzisiaj jednak wystąpi w czymś w rodzaju sałatki z grzybami shitake. Myślę, że owe są już dość popularne i często używane na polskich stołach. Jest to grzyb o cudownym aromacie, do tego mięsisty, o soczystej teksturze. Warto pamiętać o jego właściwościach leczniczych, gdyż zawiera sporo witaminy D, fosforu, potasu, niacyny oraz lentinan, która ma wspomagać układ odpornościowy. Przyrządzimy go na grillu gdzie, nabierze jeszcze bardziej leśnego aromatu.

Sałatka z dymką pokrojoną wzdłuż łodygi

Jeśli lubicie różne pikle, cenicie kimchi na równi z kiszoną kapustą, polecam kupić zasai w internecie, by wypróbować ten przepis, który jest banalny jak zawsze.
Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, używając hasztagu #toniemanga albo #notamanga


Dość nietypowa sałatka, za to przepyszna

Przepis na sałatkę z grzybów shitake i zasai

Składniki:

Shitake                      6
Dymka                        5 cm
Zasai (Zha cai)              20 gramów
Olej sezamowy                1 łyżeczka
Sos sojowy                   1 łyżeczka
Pieprz                       do przyprawienia


Przygotowanie:

  1. Pozbawić shitake ogonków i przeciąć na pół. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez 5 minut.
  2. Pokrój w krótkie pasma dymkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem. Gotowe do szamania.



Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!. Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Troszeczkę zazdroszczę, że nie mogę posmakować sałatki bo wygląda niezwykle apetycznie. Lubię poznawać nowe smaki. Grzyby shitake bardzo mi smakują, są przepyszne. Zawsze uważano, że nasze grzyby mają tylko wartości smakowe. Ostatnie badania wykazały, że to był błąd. Są dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu.
    Pozdrawiam ze słonecznej Polski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pomysł dla Ciebie. Zamiast zasai zrób przepis z kiszoną kapustą. Porządnie odsączoną. Myślę, że jest szansa na to, że to połączenie może się udać :)

      Usuń