Udawany ryż z sadzonym jajkiem i kurczakiem w tajemniczym sosie — prosto i smacznie koya tofu
By To Nie Manga - 05 września
Prosty i smaczny obiad w japońskim wydaniu |
Tofu zamiast ryżu w smacznym wydaniu
Dzisiaj przedstawiam wam nowy być może tajemniczy składnik. Koya tofu (dofu) 高野豆腐 zwane również kori tofu (mrożone tofu) jest bardzo popularne w kuchni japońskiej a jego historia, jest dość ciekawa.
Wszystko zaczęło się od przypadku, buddyjscy mnisi w klasztorze Koya w Wakayamie, odkryli, że zamrożone tofu wcale nie musi wylądować w koszu. Można je potem wysuszyć, by wykorzystać ponownie. Chociaż znacznie zmienia swoją teksturę, zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, pozostając wspaniałym źródłem protein i witamin. W Japonii większość gotujących kupuje je wysuszone, by potem przygotować samemu.
Maitake w całej okazałości |
Przyznam jednak, że ta praca stanowiła dla mnie coś w rodzaju spokojnej medytacji, gdy zwykle był to raczej zachrzan, gdzie taśma albo starsze panie popędzały, przekrzykując huk maszyn.
Mimo tych wspomnień nigdy go nie jadłam ani nie używałam. Do czasu, gdy odkryłam, że można przygotować z niego coś w rodzaju ryżu.
Wspaniały pomysł dla tych, którzy obcinają węglowodany, a chcą się najeść. Dla tych, którzy jedzą mięso ciekawostką, może być tajski sos Nam Pla. Jest to rybny sos, który w zależności od tego, gdzie, był przygotowany, różni się ostrością i aromatem. Dla mnie strzał w dziesiątkę.
Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami, lub zdjęciami z waszych wersji. (dofu)
Przepis banalny jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami, lub zdjęciami z waszych wersji. (dofu)
Przepis na ryż z tofu
Składniki:
Pierś
z kurczaka ze skórą 250 gram
Kostka
koya tofu 2
Woda 1/4 kubka
Grzyby
eringi lub inne 2
Sałata 2
liście
Kolendra pół opakowania
Olej
sezamowy 1 łyżka
Jajko 2
Mieszanka
A
Sos
Nam Pla 2 łyżeczki
Starty
czosnek 1 łyżeczka
Sos
ostrygowy 1 łyżeczka
Czarny
i czerwony pieprz do smaku
Wykonanie:
- Koya tofu namoczyć w wodzie przez dwie minuty i wycisnąć. Włożyć do miski z wodą, wsadzić do mikrofalówki na dwie minuty przy 600 W. Następnie pokruszyć widelcem, udawany ryż gotowy.
- Skórę pozostaw do zupy, kurczaka pokrój w większe kawałki. Grzyby pokroić w paseczki. Umyj sałatę i kolendrę, zostaw do przystrojenia.
- Na połowie oleju podsmaż jajka. Gdy będą gotowe wymień je na kurczaka z grzybami. Gdy mięso się zarumieni, dodaj mieszankę A.
- Wszystkie składniki zaaranżuj razem na talerzu. Gotowe!
Przepis
pochodzi z książki
Dedykowanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog autorki
Inoue Kanae również warto sprawdzić.
0 comments