Gotowane warzywa z makaronem - dla leniuszków

By To Nie Manga - 19 października

Idealnie leniwy przepis

Jak często macie ochotę zjeść coś porządnego, ale zwyczajnie nie macie siły nic przygotować, a tak zwane proste przepisy okazują się zdecydowanie przekraczać wasze zdolności? Trochę wam wstyd, ale zwyczajnie nie macie energii, by zrobić coś porządnego. Ja często znajduję się w takim stanie. Dlatego gotuję z wyprzedzeniem w weekendy. Wiem, że po pracy mam tylko siłę włączyć mikrofalówkę. Jednak nawet w weekendy nie mam ochoty robić nic wystawnego.


Przepis na gotowane warzywa z makaronem

Składniki:

Wołowina                  około 60 gramów

Tofu                      około 80 gramów

Szpinak                   około 70 gramów

Makaron (shirataki)       około 50 gramów

Shitake                   około 30 gramów


Sos :

Sos sojowy               15 gramów

Sake                     15 gramów

Cukier                   szczypta

Dashi                    120 mlgramów

         

Przygotowanie:

  1. Składniki pociąć na większe kawałki jak lubisz.

  2. Zalać sosem aż do ugotowania.


I gotowe, może być prościej, hmm nie wiem, ale czekam na propozycje.



Przepis pochodzi z książki

Napisanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe, jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasem, którzy chcą zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!. Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.


  • Share:

You Might Also Like

0 comments