Dziwna, ale pyszna pomidorówka — z prostego japońskiego przepisu
By To Nie Manga - 04 kwietnia
Intrygująca odsłona pomidorowej z japońskiego przepisu |
Pomidorówka po japońsku
Ach
te cudowne pomidory. Chociażby te malinowe, które tak cudownie
pachną. Gdzie im tam do tych biednych japońskich, które mega
drogie rzadko dorównują w słodkości tym polskim, a przewyższają
je znacznie ceną.
Mimo że pomidorówka to moja ukochana zupa, wraz
z ogórkową na kiszonych ogórkach, jest to danie, które niestety
raczej sobie odpuszczam. A wypróbowałam dziesiątki różnych
przepisów na nią, I wcale nie na rosole z wczoraj.
Gdy zobaczyłam
przepis, pomyślałam; To nie może się udać. Czeka mnie
spektakularna porażka. Tutaj jednak zaskakujący sukces. Lekko
słodkawo-kwaskowy smak sprawdził się dla mnie w stu procentach.
Dlatego nie bójcie się i testujcie. Przepis banalny jak zawsze.
Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami
lub
zdjęciami z waszych wersji.
Składniki:
Pomidor 1
Cebulka dymka połowa
Wywar z krewetek i okry półtora kubka
Skóra
z kurczaka
Mieszanka
A:
Starty
imbir łyżeczka
Sól pół łyżeczki
Olej
sezamowy i czarny pieprz przystrojenie
Wykonanie:
1. Pomidora obrać ze skórki pokroić na ćwiartki. Dymkę pokroić w grubsze paski.
2. Do garnka wlać wywar, dorzuć skórę kurczaka, gotuj i usuwaj nieczystości.
3. Gdy zupa nabierze klarowności, dodaj pomidora i dymkę. Gdy warzywa zmiękną, wlej mieszankę A. Usuń skórę. Gotowe.
Przepis
pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog autorki
Inoue Kanae również warto sprawdzić.
2 comments
It looks a delicious bowl!
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe.
Great to hear it! I hope you will enjoy it!
Usuń