Dynia na słodko czyli po japońsku kabocha no nimono
By To Nie Manga - 03 lutego
Nie
wiem jak w Waszych domach, ale w moim raczej nie jadło się dyni, ani
kabaczków. Przynajmniej nie w takiej ilości, bym dobrze o tym pamiętała.
Kiedy zaczęłam mieszkać sama, spróbowałam przygotować zupę dyniową.
Była to jedna z moich większych porażek kulinarnych.
Dzisiaj chciałam
Wam przedstawić bardzo prosty przepis na kabochę (japońską dynię lub
kabaczka), który jest dość powszechnym tutaj daniem. A jego ogromną
zaletą jest prosty sposób przygotowania. Właściwie najtrudniej jest
pokroić samą dynię, potem pozostaje tylko gotowanie. Ja używam maszyny
do ryżu, w zależności od twardości dyni gotuję się ona od 20 do 40
minut. Uwaga przepis nie jest wegetariański, gdyż zawiera wywar rybny.
Myślę,
że najlepiej do tego dania nadaje się zielone warzywo, które często
jest sprzedawane w Polsce pod nazwą dyni hokkaido. Chociaż ku mojemu
zdziwieniu, niekoniecznie jest to odpowiednia dla niego nazwa.
Przepis na japońską dynię na słodko
Składniki:
Japońska dynia 40 gram
Dashi 100 mililitrów
Sos sojowy pół łyżeczki
Cukier łyżeczka
Opcjonalnie można dodać łyżeczkę sake
Przygotowanie:
1.Pokrój
dynię w paski a następnie w kawałki przypominające kwadraty. Krój
ostrożnie, warzywo jest bardzo twarde. Warto zaopatrzyć się w porządny
nóż. (Skórkę zostawiamy)
2. W niektórych przepisach dynię zmiękcza się przed gotowaniem w mikrofalówce lub piekarniku. Ja osobiście dodaję wszystkie składniki i gotuję do miękkości.
2. W niektórych przepisach dynię zmiękcza się przed gotowaniem w mikrofalówce lub piekarniku. Ja osobiście dodaję wszystkie składniki i gotuję do miękkości.
0 comments