Tajemnicza japońska bulwa czy to ziemniak ? Pochrzyn chiński w prostym przepisie na tororo
By To Nie Manga - 14 stycznia
W japońskiej kuchni, bardzo często tekstura dania bywa ważniejsza od smaku. Istnieje takie określenie jak betabeta (ベタベタ),
które oddaje kleistość potrawy. Taką właściwością odznacza się np
sfermentowana soja (natto), lub okura (warzywo). Japończycy uważają posiłki o takich właściwościach za bardzo zdrowe. Dla nas chyba ta kleistość kojarzy się
dość nieprzyjemnie. Na tą chwilę, nie przychodzi mi do głowy żadne
polskie danie o podobnej. Niektórym bez wątpienia może to
przeszkadzać w smakowaniu dań. Mimo tego warto przyrządzić danie z
chińskim yamem zwanym inaczej pochrzynem chińskim. Chociaż nie jest
raczej powszechnie znany, bywa uprawiany i w Polsce. Najczęściej jako
roślina ozdobna.
W
kuchni japońskiej stosuje się starty nagaimo jako dodatek do makaronów.
Pochrzyn w startej postaci nazywany jest tororo. Tororo miesza się z
sosem sojowym, dashi i cebulą dymką lub wasabi.
Może was zaskoczyć jak ciężko jest obrać chińskiego yama. Jest tak śliski, że mi parę razy wyskoczył z dłoni.
Przygotowany
przeze mnie sos totoro wymieszałam z ryżem, można go
jednak równie dobrze dodać do makaronów. Bardzo jestem ciekawa, czy
można go znaleźć w Polsce, w Japonii jest powszechnie stosowany. Uznaje
się, że zawiera on znaczące ilości witaminy C i B, jak również wpływa
pozytywnie na trawienie dzięki dużej ilości błonnika. Podobno może
służyć jako zastępnik jajek, lub pszenicy. Jest więc świetną alternatywą
dla wegan i wrogów glutenu. Szczerze mówiąc gdy poczytałam o nim, byłam zaskoczona, że nie pojawił się w Polsce, tym bardziej,
że można go u nas uprawiać.
|
Przepis na tororo (starty chiński pochrzyn lub yam):
Składniki:
Chiński pochrzyn 60 gramów
Sos ponzu lub sos sojowy 70 gramów
Cebula dymka lub szczypiorek 2 gramy
Przygotowanie:
1. Pokrój drobno cebulkę lub szczypiorek.
2.
Obierz bulwę chińskiego pochrzynu, następnie zetrzyj na tartce. Polecam
złapać yam ręcznikiem papierowym, gdyż jest bardzo śliski.
|
0 comments