Rzodkiewka, rzodkiew, rz, rz...........
Rzodkiewka to jedno z moich ulubionych warzyw. Teraz trochę mi za nią tęskno,
szczególnie w towarzystwie twarożku. Na pocieszenie pozostaje mi
rzodkiew japońska. Daikon jest zwyczajnie przepyszny. Po pierwsze
chrupki, a to jest dla mnie jedna z nadrzędnych wartości warzyw. Po
drugie soczysty. Dodatko gdy ugotowany, ma tendencję przejmować smak
potrawy wzbogacając się, i nie tracąc zarazem oryginalnej ostrej nuty.
Jedno
warzywo, a tyle zastosowań. Najprościej go zetrzeć wymieszać z ponzu
bądź sosem sojowym i dodać jako dressing do mięsa bądź warzywnych kotletów.
Można też daikon drobno pokroić i wykorzystać jako sałatkę. Ale świetnie
smakuje gotowany. Dlatego dzisiaj zupa.
Bardzo
prosta i pożywna. Oczywiście z pastą miso. To alternatywa dla tych
wszystkich, którzy nie są fanami szpinaku. Chociaż jeśli jesteście
eksperymentatorami, bierzcie wywar dashi, wrzucajcie warzywa a na koniec
po przestudzeniu dodawajcie miso i znajdźcie swóją ulubioną.
Rzodkiewka to jedno z moich ulubionych warzyw. Teraz trochę mi za nią tęskno,
szczególnie w towarzystwie twarożku. Na pocieszenie pozostaje mi
rzodkiew japońska. Daikon jest zwyczajnie przepyszny. Po pierwsze
chrupki, a to jest dla mnie jedna z nadrzędnych wartości warzyw. Po
drugie soczysty. Dodatko gdy ugotowany, ma tendencję przejmować smak
potrawy wzbogacając się, i nie tracąc zarazem oryginalnej ostrej nuty.
Jedno
warzywo, a tyle zastosowań. Najprościej go zetrzeć wymieszać z ponzu
bądź sosem sojowym i dodać jako dressing do mięsa bądź warzywnych kotletów.
Można też daikon drobno pokroić i wykorzystać jako sałatkę. Ale świetnie
smakuje gotowany. Dlatego dzisiaj zupa.
Bardzo
prosta i pożywna. Oczywiście z pastą miso. To alternatywa dla tych
wszystkich, którzy nie są fanami szpinaku. Chociaż jeśli jesteście
eksperymentatorami, bierzcie wywar dashi, wrzucajcie warzywa a na koniec
po przestudzeniu dodawajcie miso i znajdźcie swóją ulubioną.
Przepis:
Składniki:
Smażone tofu 5 g
Daikon 30 g
Liście daikon 5 g
Miso 8 G
Wywar dashi 150g
Smażone tofu 5 g
Daikon 30 g
Liście daikon 5 g
Miso 8 G
Wywar dashi 150g
Przygotowanie:
Daikon
kroimy na grubsze ładnie prezentujące się kawałki. Smażone tofu kroimy w
większą kosteczkę. Wszystkie składniki razem z liśćmi wrzucamy do
gotującego się dashi. Gdy warzywa nabiorą miękkości wyłączamy gaz. Po
lekkim przestudzeniu dodajemy miso (o rodzajach miso możesz poczytać tutaj).
Daikon
kroimy na grubsze ładnie prezentujące się kawałki. Smażone tofu kroimy w
większą kosteczkę. Wszystkie składniki razem z liśćmi wrzucamy do
gotującego się dashi. Gdy warzywa nabiorą miękkości wyłączamy gaz. Po
lekkim przestudzeniu dodajemy miso (o rodzajach miso możesz poczytać tutaj).
0 comments