Prosto i smacznie to moje motto w gotowaniu |
Zamiast schaba
Chyba nie jest to tajemnicą, że nie przepadam za smażeniem. To jedna z tych czynności, gdy trzeba cierpliwie obserwować danie i odpowiadać sprawnie na sygnały. Dlatego tak tutaj mało przepisów, w których trzeba smażyć. Dzisiaj jednak podejmę z Wami wyzwanie i dość banalnemu składnikowi nadam nowego wyrazu. Od zwykły niedoceniana wieprzowina, z paroma składnikami zyska zupełnie inny smak. Musicie co prawda zdobyć piklowaną śliwkę i suszone konbu, ale czego nie warto zrobić dla odmiany. Przepis jest niezwykle prosty, więc przynajmniej się nie namęczycie. A kto wie, może wprowadzicie to danie zamiast tradycyjnego schaboszczaka.
Ogórki z mięsem? Czemu nie? |
Składniki:
Ogórek długi 1
Grzybki shimeji 1 paczka
Umeboshi 1
Sos sojowy 1 łyżka
Olej sezamowy, sake, konbu do smaku
Wykonanie:
- Pokrój wieprzowinę na większe kawałki. Ogórka rozetnij na pół i pokrój na kawałki zbliżone do wieprzowiny. Rozdziel shimeji i odetnij szypułki, pokrój umeboshi.
- Smaż wieprzowinę na oleju sezamowym, gdy zmieni kolor dodaj shimeji i sake.
- Po ostygnięciu dołóż do dania ogórki, konbu, sos sojowy i umeboshi.
Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi 。 Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!.Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.
0 comments