Schabowy po azjatycku

By To Nie Manga - 05 stycznia


Prosto i smacznie to moje motto w gotowaniu



Zamiast schaba 

Chyba nie jest to tajemnicą, że nie przepadam za smażeniem. To jedna z tych czynności, gdy trzeba cierpliwie obserwować danie i odpowiadać sprawnie na sygnały. Dlatego tak tutaj mało przepisów, w których trzeba smażyć. Dzisiaj jednak podejmę z Wami wyzwanie i dość banalnemu składnikowi nadam nowego wyrazu. Od zwykły niedoceniana wieprzowina, z paroma składnikami zyska zupełnie inny smak. Musicie co prawda zdobyć piklowaną śliwkę i suszone konbu, ale czego nie warto zrobić dla odmiany. Przepis jest niezwykle prosty, więc przynajmniej się nie namęczycie. A kto wie, może wprowadzicie to danie zamiast tradycyjnego schaboszczaka.

Ogórki z mięsem? Czemu nie?

 

Składniki:

Schab wieprzowy  200 gramów
Ogórek długi           1
Grzybki shimeji      1 paczka
Umeboshi                1
Sos sojowy               1 łyżka
Olej sezamowy, sake, konbu do smaku

 

Wykonanie:

  1. Pokrój wieprzowinę na większe kawałki. Ogórka rozetnij na pół i pokrój na kawałki zbliżone do wieprzowiny. Rozdziel shimeji i odetnij szypułki, pokrój umeboshi.
  1. Smaż wieprzowinę na oleju sezamowym, gdy zmieni kolor dodaj shimeji i sake. 
  1. Po ostygnięciu dołóż do dania ogórki, konbu, sos sojowy i umeboshi.


Przepis pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!

Dedykowanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi 。 Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!.Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

    • Share:

    You Might Also Like

    0 comments