­
­

Bakłażan też może być smaczny - w sałatce z papryką

By To Nie Manga - 20 października

Nie tylko dla fanów Gwiezdnych wojen


Bakłażan - horror, który minął

Moje początki z bakłażanem nie były udane. Papka bez smaku, odrzucała mnie od niego na poziomie fizycznym i smakowym. Dość długo stanowił dla mnie nieprzyjemne wspomnienie.Lubię jednak wyzwania, dlatego od czasu lądował na moim talerzu w nowej wersji. Okazało się, że w innej formie całkiem odpowiada. Dzisiaj właśnie w ekspresowej wersji z papryką. Nabiera on całkiem ciekawego smaku dzięki miso i majonezowi, który jest często dobry na wszystko. 

Składniki:

Bakłażan         1 (około 130 gramów)
Czerwona papryka 1
Miso             1 łyżka
Majonez          1 łyżka
Starty czosnek   do smaku


Wykonanie:

  1. Po rozcięciu i odcięciu szypułki namocz bakłażan w słonej wodzie na minutę.Usuń nasiona i potnij na duże kawałki
  2. Usuń nasiona i szupułkę papryki, potnij na duże kawałki.
  3. Bakłażana i paprykę umieść w misce i podgrzej w mikrofali przez 3 minuty.
  4. Wymieszaj z majonezem, miso i czosnkiem.

Majonez jest dobry na wszystko



Gotowe do wszamania!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments