Wegańska sałatka z wakame i boczniakami – prosta japońska przystawka
By To Nie Manga - 08 stycznia
Wakame z boczniakami — a tuż obok ich sucha wersja |
Wakame – wodorost, który nie zalatuje rybą
Nie ma japońskiej kuchni, bez wodorostów. Ja mogę pożerać nori w niezliczonych ilościach, gdy otaczają „kanapkę z ryżu” (onigiri) lub w formie chipsów, zdarzało mi się, też wrzucać je pocięte na gorący ryż.Moja znajomość z wakame była jednak
mniej przyjacielska. W zupie miso proszę bardzo. Ich dwie lub jedna
falowana wstęgi podchodziły mi jak najbardziej. Jednak w sałatkach
były dla mnie za mdłe, ich słodki smak jakoś mnie odpychał.
Jednak nie ma co kryć, że ten produkt warto dodać do diety.
Zawiera w sobie jod, magnez, kwas foliowy, witaminy A, K, C, E, B. Do
tego fukoksantynę, która wspomaga układ pokarmowy, przez wpływ na
hamowanie akumulacji tłuszczu i jego utlenianie, dodatkowo wpływa
pozytywnie na układ krążenia. Przydatne są też kwasy omega-3.
Muszą jedynie uważać na nie osoby, które źle reagują na wysokie
stężenie jodu i sodu. Z minusów warto dodać, że jest to niestety
gatunek bardzo inwazyjny, zagrażający naturalnej florze, dlatego
kto wie, może kiedyś stanie się czymś, co będziemy jeść na co
dzień.
Pamiętajcie o tym, że wakame są trochę magiczne, suszone praktycznie czarne po zamoczeniu w wodzie zmieniają kolor na zielony i powiększają swój rozmiar. Dlatego małe opakowanie może starczyć wam na dość długo.
Dzisiaj zjemy je z boczniakami (japońskie ringi), które są całkiem popularne w Polsce wśród wegan czy wegetarian, łatwo dostępne, zdrowe i pyszne. Przepis wegański, o co w kuchni japońskiej nie jest tak wcale łatwo. Przygotowanie banalne jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, również na moim Instagramie Not_A_Manga.
Pamiętajcie o tym, że wakame są trochę magiczne, suszone praktycznie czarne po zamoczeniu w wodzie zmieniają kolor na zielony i powiększają swój rozmiar. Dlatego małe opakowanie może starczyć wam na dość długo.
Dzisiaj zjemy je z boczniakami (japońskie ringi), które są całkiem popularne w Polsce wśród wegan czy wegetarian, łatwo dostępne, zdrowe i pyszne. Przepis wegański, o co w kuchni japońskiej nie jest tak wcale łatwo. Przygotowanie banalne jak zawsze. Czas zakasać rękawy. Podzielcie się ze mną wynikami lub zdjęciami z waszych wersji, również na moim Instagramie Not_A_Manga.
Składniki:
Suszone
wakame 2 łyżki (4 gramy)
Boczniak
1 (40 gramów)
Olej
sezamowy 1 łyżeczka
Sół
do smaku
Wykonanie:
- Suszone wakame namocz w wodzie przez około 5 minut. Bocznika pokrój na cienkie paseczki.
- Wakame z boczniakami zalej olejem sezamowym z solą i wymieszaj. Wstaw pod przykryciem do mikrofalówki na 2 minuty przy 600W. Gotowe.
Przepis
pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!. Blog autorki
Inoue Kanae również warto sprawdzić.
0 comments