Sałatka, surówka z japońskiej rzodkwi, kiełków i płatków bonito — ekspresowa japońska kuchnia

By To Nie Manga - 15 marca

Prosto i smacznie

Oda do japońskiej rzodkwi


O swojej miłości do japońskiej rzodkwi już pisałam. Jest to warzywo, które lubię najbardziej z tych japońskich. Praktycznie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Latem kroję ją w plastry i po prostu wrzucam do sałatki. Bywam, że przegryzam, gdy mnie łapie jakaś zachcianka. Zimą najbardziej lubię w zupie
Delikatniejsza niż rzodkiewka, wspaniale się komponuje w przeróżnych odsłonach. Myślę jednak, że możecie spróbować ją zastąpić i ostrzejszą wersją (rzodkiewką). Dzisiaj mamy jeszcze dwa debiutujące na moim blogu składniki. 

Pierwsze to płatki bonito. Myślę, że znane wśród tych, co nie cenią półśrodków. To właśnie z nich i wodorostu konbu przygotowuje się wywar dashi, który jest podstawą ogromnej ilości japońskich dań. Jest też oczywiście bazą zupy miso. Jednak stosuje się je często jako posypkę. Niektórzy wrzucają je na gorący ryż, wtedy można obserwować, jak się poruszają i zmieniają kształt. Świetnie się nadają do sosów. Ich słony i lekko wędzony smak, wspaniale dopełnia dania. Pamiętajcie, że powstają one z tuńczyka, poprzez suszenie, fermentację i wędzenie. Jest to bardzo zdradziecki składnik dla wszystkich wegan i wegetarian w japońskiej kuchni. Można spokojnie jednak przygotować to danie bez niego.

Na koniec zaś kiełki japońskiej rzodkwi (daikon), w Japonii pod nazwą kaiware, które charakteryzują się lekko pieprznym smakiem. Chociaż na zdjęciu wprawne oko, być może wypatrzy mój fail. W ferworze zakupów kupiłam kiełki, jeśli dobrze pamiętam brokułowe. Więc jak widzicie, nic się nie stanie, jeśli trochę pozmieniacie. To ma smakować wam i tego się trzymajmy. Przygotowanie banalne jak zawsze. Czas się zakasać rękawy i bierzemy się do roboty.

A może to nie sałatka, tylko surówka? Co o  tym sądzicie?

Składniki:

Daikon 3 centymetry
Kaiware(kiełki) połowa opakowania
Płatki bonito większa szczypta
Mieszanka A

Sos sojowy 2 łyżeczki

Majonez 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Daikon kroimy w plastry, następnie w słupki
  2. Daikon mieszamy z kiełkami i mieszanką A.
  3. Całość ozdabiamy szczyptą płatków bonito


Przepis ten pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę zakupić na Amazonie. Polecam!.Blog autorki Inoue Kanae również warto sprawdzić.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments