Sałatka, surówka z japońskiej rzodkwi, kiełków i płatków bonito — ekspresowa japońska kuchnia
By To Nie Manga - 15 marca
Prosto i smacznie |
Oda do japońskiej rzodkwi
O
swojej miłości do japońskiej rzodkwi już pisałam. Jest to
warzywo, które lubię najbardziej z tych japońskich. Praktycznie
zawsze znajduje się w mojej lodówce. Latem kroję ją w plastry i po
prostu wrzucam do sałatki. Bywam, że przegryzam, gdy mnie łapie
jakaś zachcianka. Zimą najbardziej lubię w zupie.
Delikatniejsza niż rzodkiewka, wspaniale się komponuje w
przeróżnych odsłonach. Myślę jednak, że możecie spróbować ją zastąpić i ostrzejszą wersją (rzodkiewką). Dzisiaj mamy jeszcze
dwa debiutujące na moim blogu składniki.
Pierwsze to płatki
bonito. Myślę, że znane wśród tych, co nie cenią półśrodków.
To właśnie z nich i wodorostu konbu przygotowuje się wywar dashi,
który jest podstawą ogromnej ilości japońskich dań. Jest też
oczywiście bazą zupy miso. Jednak stosuje się je często jako
posypkę. Niektórzy wrzucają je na gorący ryż, wtedy można
obserwować, jak się poruszają i zmieniają kształt. Świetnie się
nadają do sosów. Ich słony i lekko wędzony smak, wspaniale
dopełnia dania. Pamiętajcie, że powstają one z tuńczyka, poprzez suszenie, fermentację i wędzenie. Jest to bardzo zdradziecki składnik dla wszystkich wegan i wegetarian w japońskiej kuchni. Można spokojnie jednak przygotować to danie bez niego.
Na
koniec zaś kiełki japońskiej rzodkwi (daikon), w Japonii pod nazwą
kaiware, które charakteryzują się lekko pieprznym smakiem. Chociaż
na zdjęciu wprawne oko, być może wypatrzy mój fail. W ferworze
zakupów kupiłam kiełki, jeśli dobrze pamiętam brokułowe. Więc
jak widzicie, nic się nie stanie, jeśli trochę pozmieniacie. To ma
smakować wam i tego się trzymajmy. Przygotowanie banalne jak
zawsze. Czas się zakasać rękawy i bierzemy się do roboty.
A może to nie sałatka, tylko surówka? Co o tym sądzicie? |
Składniki:
Daikon
3 centymetry
Kaiware(kiełki)
połowa opakowania
Płatki
bonito większa szczypta
Mieszanka
A
Sos sojowy 2 łyżeczki
Majonez
1 łyżeczka
Wykonanie:
- Daikon kroimy w plastry, następnie w słupki
- Daikon mieszamy z kiełkami i mieszanką A.
- Całość ozdabiamy szczyptą płatków bonito
Przepis
ten pochodzi z książki てんきち母ちゃんのゆる糖質オフのやせる献立-たっぷり食べてウエストマイナス9cm!
Dedykowanej
dla matek, które przez ograniczenie cukru chcą stracić centymetry
w talii. Postanowiłam większość z nich zamieścić na blogu, gdyż
są dość zdrowe jak na codzienną japońską kuchnię. Mało jest w
nich cukru, soli i mięsa, a bardzo dużo warzyw, co niestety nie
jest typowe. Do tego dania są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego
polecane dla zarobionych ludzi (czy to matek, czy ludzi z
ograniczonym czasie, którzy chcę zdrowo gotować). Możecie książkę
zakupić na Amazonie.
Polecam!.Blog autorki Inoue
Kanae również warto sprawdzić.
0 comments